Akik bőrbútort vásárolnak, biztosak lehetnek benne, hogy igazán stílusos és elegáns garnitúra költözik otthonukba. A garnitúráknak ugyanakkor hosszas fejlődésen kellett keresztülmenniük ahhoz, hogy igazán egyedi megjelenést nyújtsanak.

Az egyes formatervezett bőrbútorok forradalmasították a garnitúrák lakberendezésben betöltött szerepét. A formatervezők munkája nyomán pedig néhány egészen különleges alkotás is született, amelyek jellemzőit mai napig felhasználják a bőrbútorok tervezése során.

Fától a fémig

Ha ránézünk egy klasszikus bőrbútorra, majd megvizsgálunk egy modern garnitúrát, akkor először bizonyára a bőrbútorok színében, kialakításában vagy éppen az általa kölcsönzött hangulatban fogjuk felfedezni a két garnitúra közötti különbséget. A felszín, pontosabban a kárpitozás alá pillantva azonban azt is felfedezhetjük, hogy a klasszikus bőrbútorok váza elsősorban fából készült.

Egy korabeli Chesterfieldre tekintve így pontosan láthatjuk, hogy mit jelentett egykoron a bőrbútorok tervezése. Mivel a garnitúrák kialakítása során elsősorban az esztétikumra törekedtek, így a klasszikus darabok századforduló előtti képviselői méltóságteljes látványt nyújtottak, ám nem mindig számítottak kényelmesnek.

A századfordulótól kezdve azonban olyan új anyagokat kezdtek el kipróbálni, melyek gyökeresen megváltoztatták a bőrbútorok lakberendezésben betöltött szerepét.

A tervezők így fémet, műanyagot, valamint esetenként még a formázott lemezt is megpróbáltak a garnitúrák alapanyagaként felhasználni. A könnyebb alapanyagok segítségével a formák is szabadabbá váltak, így a tervezők a bőrbútorok elegáns megjelenése mellett elkezdhettek azok komfortos kialakítására is gondolni.

Stílusos formák

A bőr kedveltnek számított a formatervezők körében, így számos kedvező tulajdonsága miatt időről-időre a különböző stílusokhoz igazították ezt az anyagot.

A 20. században így olyan ötletes bőrgarnitúrák születtek, amelyek a mai napig hatással vannak a klasszikus és a modern bőrbútorok tervezésére is. Ezek között találhatjuk például a Barcelona széket, amelyet első ízben 1929-ben mutattak be Spanyolországban.

A bútordarab eredetileg fémből összecsavarozott lábakon állt, ám az acélgyártás fejlődése az 1950-es évekre lehetővé tette a csavarozás nélküli kialakítást is. A bőrbútor szövete eredetileg elefántcsont színű disznóbőrből készült, de végül az olcsóbb szarvasmarhabőrrel borították be.

A Barcelona szék formája és különleges megvalósítása pedig számos más bőrbútor megvalósítására is ötletet adott, hogy olyan darabok születhessenek, amelyek egyedi formájuk ellenére is jól illeszkednek a lakás enteriőrjébe.

Komfort és elegancia felsőfokon

Habár napjainkban a legjobb bőrbútorok tervezését rendszerint olasz és német designerek munkái fémjelzik, ám a kultikus darabnak számító Tojás szék (Egg Chair) Európa északi felén született. Jacobsen Arne formabontó alkotása 1958-ban a Koppenhágában található SAS Hotel számára készült.

A szék mérete egyszerűen tökéletes a bőr pedig szépen simul a formatervezett bútorra. Mivel minden egyes darabot mintegy 1000 öltéssel varrnak össze, így lehetővé válik, hogy a bútor váza és bőr anyaga a lehető legjobban illeszkedjen egymáshoz.

Tervezője ugyan ezt a bútort eredetileg szék és kanapé formájában álmodta meg, de végül a komplett bútor elkészítéséhez sok marhabőrt kellett volna felhasználni, így ebből a darabból csak igen kevés szófát készítettek.

Napjainkra a tojás szék a formatervezett bőrbútorok szimbólumává vált. Az Egg Chair ma is nagy népszerűségnek örvend, megszületésének 50. évfordulójáról pedig külön képes albummal is megemlékeztek.

A formatervezés diadalának számító tojás szék mintájára így ma is számos olyan bőrbútort készítenek, ahol az esztétikum és a funkcionalitás nem zárja ki egymást.

Felkeltettük érdeklődését?

Tudjon meg többet szolgáltatásainkról.

Ülőgarnitúra felújítás

Kárpitozott bútorok felújítása tetőtől talpig, kívül-belül

Ülőgarnitúra újrakárpitozás

Sérült bútorok teljes vagy részleges újrakárpitozása

Ülőgarnitúra gyártás

Új ülőgarnitúrák egyedi igények szerint, Önre szabva

Kárpitanyag nagykereskedelem

Magyarországon az egyik legnagyobb bőr, műbőr és szövet választék

Kérdéseit, észrevételeit várjuk elérhetőségeinken.