A kecsesség és az elegancia szimbóluma. A Chesterfield bőrbútorok két évszázados történetük során semmivel össze nem téveszthető stílusjegyeik miatt válhattak népszerűvé.

A művészi megmunkálású garnitúrákkal luxusvillákat, királyi palotákat díszítették, de kormányzati hivatalok, valamint könyvtárak is adtak már otthont a különleges bőrbútoroknak. Nem is csoda, hiszen aki ebben a bőrbútorban vágyik megpihenni, bármikor megtapasztalhatja a büszkeség és nemesség érzését.

Gazdagok kiváltságától…

A Chesterfield ülőgarnitúra története a 18. századra vezethető vissza. A bőrbútor születésével kapcsolatosan ugyan nem állíthatunk semmi biztosat, az egyik legelterjedtebb nézet szerint azonban a stílusirányzat szülőatyjának Philip Dormer Stanhope-t tartják, aki Chesterfield mezőváros negyedik őrgrófjaként regnált.

Életrajza alapján, a nagy műveltségű gróf szerte Angliában a kifinomultság és a stílus embereként vált ismertté, valamint több olyan írása is megjelent, amelyek a helyes viselkedésről, illetve morálról szóltak.

Stanhope pedig olyan új stílusú bőrbútor kifejlesztésre adott megbízást, amely lehetővé tette az előkelőségeknek, hogy a kor szigorú etikettjének megfelelően egyenes derékkal, mégis a lehető legteljesebb kényelemben ülhessenek a garnitúrán. Így születhetett meg a Chesterfield, amely bőrbútor generációkon át az előkelőségek egyik legkedveltebb ülőalkalmatosságának számított.

…a megfizethető eleganciáig

A bőrbútorokat Angliában 18. század második felétől kezdték el gyártani. A Chesterfieldek rendkívül munkaigényes garnitúráknak számítottak, az erre épülő családi vállalkozások pedig minden egyes darabját kézzel készítették.

Éppen ezért a különleges darabok ekkoriban még a gazdagok kiváltságnak számítottak. Ma már szerencsére megfizethető áron kaphatók, így bárki részesülhet a Chesterfield által nyújtott kényelemben és eleganciában.

Testet ölt a tekintély

A garnitúra méltóságteljes megjelenése mindenki számára azonnal szembeötlik. A Chesterfieldet pedig bármikor felismerhetjük egyedileg hengerelt karfáiról, illetve szintén e bőrbútor jellegzetességei közé tartozik, hogy háttámláját és karfáit azonos magasságúra tervezték.

De említhetjük még réz szegecselését, valamint mélytűzött gombolású párnázatát is, melyek mind-mind a hamisítatlan Chesterfield bőrbútor ismérveinek számítanak.

A mélytűzés pedig, mellyel a bőrbútor jellemző káró mintázatát alakítják ki, az egyik legnehezebb kárpitozási eljárásnak számít, így mesterei tiszteletet ébresztenek a bútorok szerelmesei körében.

Ezek tükrében nem meglepő hát, hogy a Chesterfield maga is valódi különlegességnek számít, amely már több, mint két évszázada áll a kifinomult stílus kedvelőinek szolgálatában.

Variációk egy témára

Mivel a “chesterfield” szó eredetével kapcsolatosan többféle elképzelés született, így érdemes ezekbe a feltevésekbe is betekintést nyernünk.

Egyesek elfogadják, hogy a Chesterfield az azonos nevű városból indult hódító útjára, így a szó eredetét is innen származtatják.

Mások ugyanakkor a földgolyó túloldaláról eredeztetik e bőrbútor elnevezését, melyet azzal támasztanak alá, hogy Észak-Amerika egyes részein így nevezték az ilyen stílusjegyekkel rendelkező bőrbútorokat.

Ám ezt a megnevezést nem csak a tengerentúlon használták, hiszen a világhírű Oxford szótár szerint az 1900-as évek Angliájában magát a kanapét is chesterfieldnek nevezték.

A szó eredetével, valamint a bőrbútor történetével kapcsolatosan így az eddigiekben már számos tény valamint ellentmondás is napvilágot látott, ám a különböző históriák azonban semmiképpen se zavarjanak bennünket a bőrbútor által nyújtott kényelem élvezetében.

Ugyanis akár Amerikában, akár a ködös Albionban jelent meg e különleges darab első ízben, a Chesterfield mindenkor a kifinomult és stílusos bőrbútor megtestesítője marad.

Az egykor gazdagok kiváltságát jelentő darab pedig ma már mindenki számára a megfizethető stílust és luxust képviseli.

Felkeltettük érdeklődését?

Tudjon meg többet szolgáltatásainkról.

Ülőgarnitúra felújítás

Kárpitozott bútorok felújítása tetőtől talpig, kívül-belül

Ülőgarnitúra újrakárpitozás

Sérült bútorok teljes vagy részleges újrakárpitozása

Ülőgarnitúra gyártás

Új ülőgarnitúrák egyedi igények szerint, Önre szabva

Kárpitanyag nagykereskedelem

Magyarországon az egyik legnagyobb bőr, műbőr és szövet választék

Kérdéseit, észrevételeit várjuk elérhetőségeinken.