A modern bőrbútorok egyszerű és elegáns megjelenésük miatt hamar alkalmazkodhatnak otthonunk hangulatához. Ezek a kortárs darabok napjaink egyik legnépszerűbb berendezési tárgyainak számítanak, melyet jól mutat széleskörű felhasználásuk is.

Az előző hónapban már megismerkedhettünk a kortalan szépséget megtestesítő klasszikus bőrbútorokkal, most a modern garnitúrák világába kalauzoljuk olvasóinkat.

Az egyszerűség diadala

Egy modern bőrbútoron elsőként bizonyára az egyszerű vonalvezetést, valamint a letisztult formákat fogjuk megfigyelni. Szemben a klasszikus bőrbútorokkal ugyanis, amelyek tekintélyes méretükkel szinte uralják a teret, ezen modern garnitúrák inkább alkalmazkodnak az őket magukba fogadó környezethez. A modern bőrbútorok rendszerint kevésbé díszesek, kialakításuk során pedig elsősorban a célszerűségre törekedtek.

Tévedés lenne azonban azt hinnünk, hogy a modern bőrbútorok a lakás enteriőrjében alárendelt szerepet játszanának.

Habár legtöbb esetben valóban nem olyan hangsúlyosak, mint a klasszikus modellek, ám ügyes színválasztásával lakásunk hangulatának meghatározó darabjává válhatnak. Egy tűzpiros vagy éppen zöld színű kortárs darabbal így bőrbútorunk bizonyosan magára fogja vonni az otthonunkba látogatók figyelmét.

Az elegancia szimbóluma

A modern bőrbútorok a századfordulót követően alakultak ki. A modernista irányzatok ugyanis valamennyi bútor kialakítása során a könnyebb szerkezetű anyagok felé fordultak. A kortárs darabok elterjedése ugyanakkor annak is köszönhető, hogy a 19. század végétől kezdve szinte valamennyi stílusirányzat kedvelte a bőrt. Az egyes bútorok kárpitozásához így gyakran használták fel ezt az utánozhatatlan puhaságú, mégis ellenálló anyagot.

A modern bőrbútorok térhódítását szintén segítette, hogy a 20. század folyamán a lakberendezéssel kapcsolatos igények alapvetően megváltoztak.

A klasszikus bőrbútorok virágkorának számító 19. században ugyanis az emberek még nagyobb alapterületű otthonokban éltek.

Az ilyen lakások több tíz négyzetméteres halljaiban pedig a rusztikusabb, klasszikus modellek is kényelmesen elfértek.

A 20. század második felétől kezdve azonban gombamód kezdtek szaporodni a kisméretű garzonlakások. A panelházak, valamint az új építésű társasházak megjelenése így új típusú, a környezetükhöz jobban illeszkedő bőrbútorok létrehozását kívánták meg.

Bár a modern bőrbútorok nem feltétlenül kisebbek klasszikus társaiknál, számos kedvező tulajdonságuknak köszönhetően azonban mégis könnyebben alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez.

Ilyen volt például a sarokgarnitúrák megjelenése, melyek az idők során nagy népszerűségre tehettek szert. Napjainkban a legjobb modelleket olasz illetve német tervezők munkája fémjelzi, a modern bőrbútorok így ma is az elegáns és komfortos otthon szimbólumai lehetnek.

Kényelem felsőfokon

A modern bőrbútorok kialakítását a célszerűség és a kényelem kettőse vezérli. Ennek jegyében számos darabot hatalmas összefüggő ülőfelülettel terveztek, melyek borítását extra erős bőrök segítségével oldják meg. Ezek a másfél milliméternél vastagabb anyagok a bútor tartósságát is szavatolják.

Számos modell úgynevezett ottomános sarok változatban is kapható. A párnákkal megrakott ottománok eredetileg a Török Birodalom területéről származnak. A sarokba illő ülőalkalmatosságok a 18. századtól fogva terjedtek el Európában, s kényelmük miatt rögtön nagy örömére szolgáltak használóiknak.

A bőrbútorok esetében az ottomán szó eredeti jelentése már megváltozott, így ezen a garnitúra meghosszabbításaként szolgáló lábtartót értjük.

Alkalmazkodás mesterien

Bár sokan a modern bőrbútorokat kizárólag lakásokba képzelnék el, ám a garnitúrák a hivatalokban is kedvelt berendezési tárgynak számítanak. Az elegáns iroda kényelmét így az ágyneműtartó nélküli, magas lábakkal rendelkező modellek szolgálják. A modern bőrbútorok így lakásban és irodában egyaránt a kényelem és az elegancia felülmúlhatatlan kettősét jelenthetik használóik számára.

Felkeltettük érdeklődését?

Tudjon meg többet szolgáltatásainkról.

Ülőgarnitúra felújítás

Kárpitozott bútorok felújítása tetőtől talpig, kívül-belül

Ülőgarnitúra újrakárpitozás

Sérült bútorok teljes vagy részleges újrakárpitozása

Ülőgarnitúra gyártás

Új ülőgarnitúrák egyedi igények szerint, Önre szabva

Kárpitanyag nagykereskedelem

Magyarországon az egyik legnagyobb bőr, műbőr és szövet választék

Kérdéseit, észrevételeit várjuk elérhetőségeinken.