A fekete színű bőrbútorok mindazt a méltóságot és eleganciát testesítik meg, melyet általában a bőrből készült garnitúráktól elvárunk. Aki ilyet választ, biztos lehet benne, hogy elegáns és domináns darab kerül otthonába.

Ezeknél a bőrbútoroknál ugyanakkor ügyelnünk kell arra, hogy a garnitúra dominanciája a lehető legjobban illeszkedjen lakásunk hangulatához. Most erre vonatkozóan adunk pár ötletet olvasóinknak. 

A tekintély és hatalom szimbóluma

A klasszikus bőrbútorok idejében szinte kizárólag sötét színű darabok közül lehetett választani. A kor szelleme ugyanis megkövetelte, hogy a garnitúrák nélkülözzenek mindenféle “harsányságot”. A 18-19. századi lakásokban így szinte kizárólag barna illetve a fekete bőrbútorokat találhatunk. A századfordulót követően azonban alapjaiban változtak meg a lakberendezéssel kapcsolatos igények.

A formatervezés térhódításával megjelentek a modern bőrbútorok, számos híres tervező munkája nyomán pedig egyre különlegesebb darabok születhettek.

A bőrbútorokat jellemző innovatív szemlélethez természetesen a garnitúrák színe is igazodott. Ma már pedig egyáltalán nem számítanak ritkaságnak a sárga, a zöld, vagy éppen a lila színű darabok sem.

Az élénk színek népszerűsége ellenére ugyanakkor a fekete színű bőrbútor úgy tűnik, soha nem fog kimenni a divatból.

A fekete színvilág használata, amely a tekintély és hatalom szimbólumának számít pedig a kortárs daraboktól sem áll távol. A Modena típusú bőrbútorok például kifejezetten jól mutatnak feketében, tekintélyes méretükkel pedig szinte vonzzák a szobába lépők tekintetét.

Domináns darabok

Egy fekete bőrbútor vásárlásával igazán férfias darabot tudhatunk lakásunkban. Az ilyen színű garnitúránál ugyanakkor vigyáznunk kell arra, hogy a rájuk jellemző dominancia nehogy túlságosan is hangsúlyossá váljon.

Mivel a fekete szín könnyen agyonnyomhatja az őt magába fogadó teret, ezért a bőrbútor elhelyezése során gondosan ki kell kialakítanunk a helyiség berendezésének koncepcióját. Amennyiben szétszerelhető a garnitúrát vásároltunk, akkor célszerű egymással szemben elhelyeznünk a fotelt, illetve az ülőgarnitúrát.

Ezzel az elrendezéssel ugyanis a figyelmet a szoba egészére nézve a bőrbútorra irányíthatjuk, a garnitúra ugyanakkor mégsem fog nyomasztóan hatni azok számára, akik lakásunkba látogatnak.

Kompromisszum semleges színekkel

A fekete bőrbútor nyújtotta elegancia legjobban akkor tud érvényesülni, ha a garnitúrát központi tárgyként kezeljük.

Ha az adott szoba berendezési tárgyainak stílusát a bőrbútor köré építjük fel, akkor megfelelő összhangot teremthetünk a helyiségben. Mivel a semleges fekete színhez csaknem valamennyi árnyalat passzolni fog, ezért bátran válogathatunk a különböző színű dekorációk közül.

Ne kövessük el ugyanakkor azt a hibát, hogy a bőrbútor fekete színét kizárólagosan másik uralkodó árnyalattal – például méregzölddel vagy bordóval – próbáljuk meg ellensúlyozni.

Hajoljunk meg inkább a bőrbútorunk dominanciája előtt és a szoba berendezése során különböző semleges színekkel tompítsuk, illetve egészítsük ki jellegzetes megjelenését.

A különböző dekorációk – párnák, gyertyák, vázák, stb. – választása során így célszerű azon tárgyak mellett döntenünk, melyek a falunk és garnitúránk színét egyaránt magán viselik.

Fényt a garnitúrának!

A szobában alkalmazott megfelelő világítás szintén sokat segíthet abban, hogy a fekete bőrbútor jól illeszkedjen környezetébe. A nappali szobában levő bőrbútorok esetében érdemes a világítótesteket a helyiség számos pontján elhelyeznünk. A garnitúra környezetében levő tárgyaknak így elegendő világítást tudunk biztosítani.

Ily módon a lámpák úgynevezett fényudvarokat alkotnak, amely jelenséget tükrök használatával még erősebbé tehetünk. A mértékletes elegancia képviselőinek számító fekete bőrbútorokkal így egészen biztosan hangulatos légkört varázsolhatunk otthonunkba.

Felkeltettük érdeklődését?

Tudjon meg többet szolgáltatásainkról.

Ülőgarnitúra felújítás

Kárpitozott bútorok felújítása tetőtől talpig, kívül-belül

Ülőgarnitúra újrakárpitozás

Sérült bútorok teljes vagy részleges újrakárpitozása

Ülőgarnitúra gyártás

Új ülőgarnitúrák egyedi igények szerint, Önre szabva

Kárpitanyag nagykereskedelem

Magyarországon az egyik legnagyobb bőr, műbőr és szövet választék

Kérdéseit, észrevételeit várjuk elérhetőségeinken.