Ismerkedjünk meg az angol-amerikai ranch stílusú lakberendezéssel!

Lehetnek fényűzőek vagy lehetnek konvencionálisak, de mindenképpen az otthon nyugalmát tükrözik. A ranch stílusú otthonok egyszerűségük, valamint természetes megjelenésük miatt korszakokon átívelő népszerűséget tudhatnak magukénak. A stílus szín- és formavilágában egyaránt a természet közeliséget jelenti, az ízléses bútorok pedig mindenkor szépen illeszkednek az ilyen otthonokat jellemző harmóniához.

Egyszerű és célszerű?

Habár az angol-amerikai ranch az Egyesült Államok vadnyugati korszakát idézi, a stílus mindössze a soron következő század folyamán jelent meg a lakberendezésben. A korai ranch stílus képviselői az 1930-as évek Amerikájában találhatók meg, ahol elsődlegesen a földszintes házak belsőépítészetét jellemezték.

A stílus igazi virágkorát azonban a II. világháborút követő gyors újjáépítés folyamán élte. Mivel a háború utáni amerikai középosztály életstílusához jól illeszkedett a ranchet jellemző egyszerűség, így nem meglepő, hogy az idők folyamán újabb és újabb híveket szerzett magának.

Különös jelenség, de amíg a puritán módon kialakított otthonok kezdetben éppen az ötvenes évek Amerikájának fellendülő gazdaságát szimbolizálták addig a stílus ugyanúgy kedveltnek számított a hetvenes évek gazdasági visszaesésekor is.

Az amerikai gyökerek ellenére ugyanakkor nem maradt a tengerentúlon, így Európában egészen a neo-eklektikus stílus 20. század végén történő előretöréséig népszerű stílusnak számított. Napjainkban pedig már a luxuslakásokban is hódít a ranch, amely hagyományos jellemzőit megőrizve újszerű köntösben jelentik meg a lakberendezésben.

Csak természetesen!

Az amerikai ranchek hangulatát idéző otthonokban elsősorban szürkés vagy vöröses barna árnyalatokkal találkozhatunk. Az ilyen lakásokban található berendezési tárgyak rendszerint természetes anyagokból és erős szövetből készülnek.

Mivel a garnitúrák alapanyaga rendkívüli változatosságot mutathat, így kő, bambusz, fakéreg, vászon vagy akár fém egyaránt szóba jöhet a szoba berendezése során.

Ami igazán lényeges a ranch stílusú lakások kialakítása során, hogy a bútorok és bőrbútorok egyaránt a helyiség természet közeliségét hangsúlyozzák.

A hangulatot tovább fokozhatjuk ízléses bézs vagy lágyabb zöld árnyalatok alkalmazásával, amellyel a szoba egészére nézve harmonikus környezetet termethetünk.

A nyugalom nagykövetei

A ranch stílust belvárosi garzonlakásoktól a kertes házakig széleskörűen használhatjuk fel. Alkalmazása kifejezetten ajánlott olyan kisebb terek esetében, ahol a helyiségek célszerű kialakítása alapvető követelmények számít.

Ebben pedig a bőrbútorok is nagy szerepet játszhatnak, amelyek variálhatóságuknak köszönhetően megfelelően alkalmazkodnak a szűkebbre szabott belső terekhez.

Változatos kiegészítők

Bár a ranch lényege az egységes kialakításban rejlik, ügyelnünk kell, hogy az ilyen otthon is változatos megjelenést nyújtson. Éppen ezért a szoba berendezése során ne zsúfoljuk túl a teret. Hagyjuk a bőrbútort érvényesülni, amely formájával és színvilágával a garnitúrához használatos kiegészítőket is meg fogja határozni.

Ezeket érdemes a bőrbútornál világosabb színűre választanunk. Egy világosbarna állólámpa vagy egy más stílusú fehér bőrbútor így szépen illeszkedhet a központi garnitúrához.

Jó szolgálatot tehet egy vidám színű indián takaró is, amellyel akár le is teríthetjük lakásunk értékes darabját.

A merészebb lakberendezők pedig gyöngyökkel, állati agancsokkal, valamint díszesen faragott rönkökkel is ékesíthetik a teret, amennyiben lakásuk hangulatához passzolnak ezen kiegészítők.

A kontrasztos árnyalatok alkalmazását ugyanakkor mindenképpen kerüljük, hiszen csak megbontanánk vele otthonuk egységét. Kísérletezzünk inkább azzal, hogy a természetes anyagokat merész formákkal párosítjuk. Ezzel ugyanis megtarthatjuk a stílust fémjelző összhangot, valamint nem eshetünk abba a hibába, hogy lakásunk unalmas vagy egysíkú képet nyújtson látogatóink számára.

Felkeltettük érdeklődését?

Tudjon meg többet szolgáltatásainkról.

Ülőgarnitúra felújítás

Kárpitozott bútorok felújítása tetőtől talpig, kívül-belül

Ülőgarnitúra újrakárpitozás

Sérült bútorok teljes vagy részleges újrakárpitozása

Ülőgarnitúra gyártás

Új ülőgarnitúrák egyedi igények szerint, Önre szabva

Kárpitanyag nagykereskedelem

Magyarországon az egyik legnagyobb bőr, műbőr és szövet választék

Kérdéseit, észrevételeit várjuk elérhetőségeinken.