Nem titok, hogyha bőrbútort vásárolunk, akkor felelősséget kell vállalnunk garnitúránkért. Otthonunk értékes darabja csak abban az esetben fogja sokáig megőrizni fényét és csillogását, hogyha a bőr ápolására teljes mértékben odafigyelünk.

Ilyenformán nem elegendő mindössze a garnitúra rendszeres tisztítását elvégeznünk, hanem a bőrbútor fényvédeleméről is folyamatosan gondoskodnunk kell. Ha ugyanis nem óvjuk meg a garnitúrát a napsugárzástól, akkor a páratlan szépségű bútor rövid időn belül kiábrándító látványt fog nyújtani.

Fakuló darabok

A bőrbútor ugyanis a garnitúrát ért közvetlen napsugárzás hatására nem csupán a víztartalmát veszti el, hanem az anyagában található színező olajok is elpárolognak.

Amíg a vízveszteség a bőr kirepedezéséhez vezethet, addig az utóbbi jelenség okán gyorsan megfakul lakásunk díszének egykori csillogása is.

Különösen a sötétebb színű garnitúrák vannak veszélyben, amelyek igen rövid idő – akár hónapok – alatt is több színárnyalattal lehetnek világosabbak.

A bőrbútor színének helyreállítása rendszerint csak a garnitúra részleges vagy teljes áthúzásával lehetséges. A javított rész színe azonban ekkor sem fog teljesen megegyezni az eredeti árnyalattal.

Célszerű tehát maradéktalanul odafigyelnünk rá, a garnitúra gondos fényvédelmére, hiszen így jelentős kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat.

Gondolkodjunk előre!

Habár a nyár közeledtével egyre erősebb a nap sugárzása, ám bőrbútorunknak az év minden időszakában árnyékos helyet kell biztosítanunk. A megfelelő fényvédelem megteremtésének szempontjából már a garnitúra vásárlása előtt érdemes felmérnünk az adott helyiséget.

Az elhelyezésen kívül ugyanakkor a napsugárzás kiszűrésével is sokat tehetünk a garnitúra megóvásáért. Rendszerint a modernebb műanyag ablakok már rendelkeznek olyan UV-szűrővel, amelyek csökkenthetik a napfény káros hatásait, azonban utólag is felhelyeztethetjük ezeket a védőfóliákat.

Nem olyan jelentős beruházás azonban, a lehúzható redőnyök felszerelése sem, amely – egy modern bőrbútorral rendelkező lakásban – az otthon által kölcsönzött atmoszférát sem fogja csorbítani.

Használjunk fényvédő krémet!

Bőrbútorunk teljes körű védelme során nem hiányozhat a megfelelő fényvédő krémek használata sem. Amíg a garnitúra általános ápolására szolgáló szerek közül a hazai piacon is bőséges a választék, a kifejezetten fényvédelemre használatost (pl. Antiquax Leather Cream) jellemzően az interneten keresztül érdemes megrendelnünk.

Célszerű negyedévente, de legalább félévente kezelnünk ezzel a bőrbútor anyagát, hogy sokáig eredeti színében ragyoghasson.

Természetesen, a bőr kondicionálása mellett a garnitúra rendszeres tisztításáról se feledkezzünk meg.

A korábbi cikkünkben már részletesen leírt módszerekkel ugyanis megóvhatjuk a bőrt a kiszáradástól.

Ami nem csak abból a szempontból lesz hasznos, hogy elkerülhetjük az anyag kirepedezését, hanem a garnitúra átlagosan 12-14 százalékos nedvességtartalmának megtartása a fényvédelem szempontjából is jó szolgálatot tehet.

Felkeltettük érdeklődését?

Tudjon meg többet szolgáltatásainkról.

Ülőgarnitúra felújítás

Kárpitozott bútorok felújítása tetőtől talpig, kívül-belül

Ülőgarnitúra újrakárpitozás

Sérült bútorok teljes vagy részleges újrakárpitozása

Ülőgarnitúra gyártás

Új ülőgarnitúrák egyedi igények szerint, Önre szabva

Kárpitanyag nagykereskedelem

Magyarországon az egyik legnagyobb bőr, műbőr és szövet választék

Kérdéseit, észrevételeit várjuk elérhetőségeinken.