Habár a bőrbútorok eleganciát és stílust kölcsönözhetnek otthonunk számára, ezek a garnitúrák igen kényes darabok. Lakásunk értékes darabjainak épségére így – az óvatlanul kiöntött italoktól kezdve a házi kedvencek megjelenéséig – számos veszély leselkedhet. Olykor azonban a bőrbútor tisztán tartása során is elkövethetünk olyan hibát, amellyel a garnitúránk páratlan szépségével fizethet.

Sajnos igen gyakran előfordul, hogy lakásunk takarításnál használt vegyszereket a bőrbútorok tisztítása során is megpróbáljuk felhasználni. Nem érdemes azonban megspórolnunk a professzionális bőrápoló szerek megvásárlását, hiszen – ahogyan a mondás is tartja – amit nyerünk a réven, azt elveszíthetjük a vámon. 

Gyárilag védett bőrök

Kétségtelen, hogy többségünk tisztában van azzal, hogy semmilyen maró hatású vegyszert nem használhatunk a bőrbútor tisztítása során. Ha kedvenc garnitúránkon egy foltot láttunk, akkor talán nem próbálkozunk hagyományos folttisztítóval vagy éppen trisóval annak eltüntetésére. Az otthon takarításánál már bevált házi szerek illetve tisztítószerek ugyanakkor szintén kockázatosak lehetnek bőrbútorunk számára.

Az üzletekben forgalmazott bőrök többsége ugyanis gyárilag felvitt felületvédelemmel rendelkezik, amely ellenállóbbá teszi a bőrbútor anyagát a mindennapos használat során tapasztalható hatásokkal szemben. Ez a felületvédelem ugyanakkor ahhoz is hozzájárul, hogy a bőr minél később kophasson el.

Amennyiben a takarítás során, a bőrbútor ápolására alkalmatlan tisztítószert használunk, akkor ezek a nem semleges anyagok – kémiai reakcióba lépve a bőr felületvédelmével – feloldhatják a bőr fixálását.

Most nézzük azokat az eszközöket és módszereket, melyeknek alkalmazását célszerű kerülnünk a bőrbútorunk tisztán tartása során.

Kockázatos házi szerek

A tej sokoldalúan alkalmazott házi szer. Ezt az alapvető élelmiszert például használhatjuk növényeink leveleinek lemosására vagy akár borogatást is készíthetünk belőle. A bőrbútorok ápolása során azonban felejtsük el, hiszen használatával mindössze annyit érünk el, hogy kellemetlen szagú lesz tőle garnitúránk.

Szemben a növényekkel, ugyanis a jellegzetes illatú italt nem fogjuk tudni maradéktalanul eltávolítani a garnitúra anyagából, s emiatt idővel akár komolyabban is károsodhat a – tej használatával fényesíteni próbált – bőrbútorunk.

Megszokott takarítási szernek számít az ecet is, hiszen vízzel hígított változatát vízkőoldástól kezdve szőnyegtisztításig számos módon felhasználhatjuk.

Ha azonban ezzel a jellegzetesen savanyú ízű és átható szagú anyaggal a bőrbútorunkat próbálnánk tisztán tartani, a takarítás befejeztével a kanapé anyagán keletkezett foltokkal fogunk szembesülni. Ezen házi szer alkalmazása után pedig különösen a világosabb színű bőrbútoraink fognak lehangoló látványt nyújtani.

Színüket vesztett darabok

Bár a magasabb fényű bőrök ápolása sokszor nem egyszerű feladat, ám a szilikon tartalmú olajok használata akár jelentősen is károsíthatja a garnitúra felületvédelmét.

Tipikusan ilyenek az autóalkatrészek tisztításánál alkalmazott vegyszerek, melyek alkalmazása miatt akár fél éven belül is erősebb színkopást tapasztalhatunk. A bőrbútor nem rendeltetésszerűen végzett ápolását pedig főként a garnitúra fokozottabban igénybe vett részei – pl. az ülés, karfa – fogják megsínyleni.

Ugyancsak a színkopás veszélyének tesszük ki lakásunk értékes darabját a különböző klórtartalmú tisztítószerek használatával.

Mivel közismert az ilyen vegyszerek kiváló zsíroldó képessége, ezért sokan hajlamosak vagyunk a házimunka végeztével az ablaktisztításra használt folyadékokkal a bőr ülőgarnitúrát is áttörölni.

A színét vesztett bőrbútor áthúzása ugyanakkor igen drága mulatság. Amennyiben mindez a garnitúrára vonatkozó garancia idejében történik, akkor annak érvényesítése előtt a bőrt – több tízezer forintos önköltségen – laboratóriumban fogják bevizsgáltatni.

Ha pedig bebizonyosodik a bőr nem rendeltetésszerű tisztítása illetve ápolása, akkor a garnitúrára vonatkozó garanciát is elveszítjük.

Tisztítás csakis megfelelő törlőkendőkkel…

Nem csak a házi szerekre, hanem arra is oda kell figyelnünk, hogy mivel is töröljük át bőrbútorunkat. Bizony, de még az érzékenyebb emberi bőrre használt baba törlőkendők is olyan illatanyagokat tartalmazhatnak, amelyek nem tesznek jót a cserzéssel kikészített marhabőröknek! Ha pedig ezeket a textilből, illetve pamutból készült anyagokat olajjal is átitatják, akkor a velük való tisztítás után a finom anyagú garnitúránk ragacsos érzetet fog kelteni.

…és megfelelő bőrápoló szerekkel

Reméljük, a fenti példákból is látszik: a kényes garnitúra érdekében nem érdemes olcsó “bőrápolónak” nevezett szerekkel próbálkoznunk! A LEATHER-EXPRESS Kft.-nél garantáltan a leggyorsabban szerezhetjük be a UNITERS bőr, műbőr és szövet ápoló termékekeit.

A neves bútorgyártó cégek (pl. Natuzzi, Andante) illetve híres autógyártó cégek (BMW, Alfa Romeo) által is használt professzionális ápolószerek megfelelő alkalmazásával így hosszú évekre is garantálhatjuk bőrbútorunk épségét és szépségét.

Felkeltettük érdeklődését?

Tudjon meg többet szolgáltatásainkról.

Ülőgarnitúra felújítás

Kárpitozott bútorok felújítása tetőtől talpig, kívül-belül

Ülőgarnitúra újrakárpitozás

Sérült bútorok teljes vagy részleges újrakárpitozása

Ülőgarnitúra gyártás

Új ülőgarnitúrák egyedi igények szerint, Önre szabva

Kárpitanyag nagykereskedelem

Magyarországon az egyik legnagyobb bőr, műbőr és szövet választék

Kérdéseit, észrevételeit várjuk elérhetőségeinken.